Hoe kan je de brommobielverzekering zo goedkoop mogelijk afsluiten?

Veel mensen die een brommobiel kopen zijn nog vrij jong. Dit heeft als gevolg dat ze wellicht het grootste deel van hun beschikbare budget reeds hebben geïnvesteerd in de aankoop van de brommobiel in kwestie. Het is echter zo dat je er in Nederland (en eigenlijk in de volledige Europese Unie) rekening mee moet houden dat brommobielen verplicht verzekerd moeten zijn van zodra ze in het Nederlandse verkeer gebracht zullen worden. Het afsluiten van een brommobielverzekering lijkt op het eerste zicht bij de meeste potentiële verzekeraars niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Toch gebeurt het niet zelden dat er enkele niet onbelangrijke fouten worden gemaakt. Wil jij deze fouten graag kunnen voorkomen? Dan moet je zeker even verder lezen. Op deze manier kom je immers alles te weten over het zo optimaal mogelijk afsluiten van jouw brommobielverzekering. 

Wat is een brommobielverzekering precies? 

Een brommobielverzekering is een verzekering die je zoals de naam reeds aangeeft afsluit voor het verzekeren van een brommobiel. Voor deze verzekering geldt in Nederland een wettelijke verplichting. Dit is ook niet alleen in Nederland het geval. Ook wanneer je in een ander land gaat rijden met je brommobiel moet je er rekening mee houden dat deze doorgaans altijd over een WA-verzekering dient te beschikken. Heb je een brommobiel gekocht om louter en alleen op privé terrein mee te gaan rijden? Dan dien je daarvoor eigenlijk geen verzekering af te sluiten. Let wel, op het ogenblik dat er zich dan een schadegeval voor zou doen moet je uiteraard volledig zelf voor de kosten opdraaien. Dit is dus zeker een belangrijk punt om even over na te denken.

Waarom heeft men de brommobielverzekering verplicht gemaakt? 

Meer dan waarschijnlijk is het wel bij je bekend dat er in Nederland en bij uitbreiding in zowat heel Europa een verplichting geldt voor het afsluiten van een verzekering voor gemotoriseerde voertuigen. Ook de brommobiel valt uiteraard onder deze groep. Net zoals met name een motor en een auto ben je dan ook verplicht om er minstens een WA-verzekering voor af te sluiten. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vervelend, maar de overheid heeft hier daadwerkelijk goed meegedaan. Vroeger was het zo dat er ongelofelijk veel mensen de weg opgingen met een gemotoriseerd voertuig zonder dat deze was verzekerd. Wanneer er zich dan een schadegeval voordeed moest men daarbij rekening houden met een aanzienlijke financiële aderlating. Tegenwoordig is dat vanwege de geldende verplichting voor de WA-verzekering niet langer zo. Het mag dan ook duidelijk zijn, wanneer je er net voor hebt gekozen om een brommobiel te kopen is één van de eerste zaken die je moet doen het afsluiten van een brommobielverzekering!

Welke brommobielverzekeringen bestaan er precies?

Voor brommobielverzekeringen geldt dat er een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende mogelijkheden. De meest eenvoudige brommobielverzekering is uiteraard de WA-verzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze enkel en alleen een dekking voorziet voor schade veroorzaakt aan derden. Dit zorgt ervoor dat de schade die ontstaat aan je eigen brommobiel op geen enkele manier zal worden gedekt. Dat kan vervelend zijn, maar het zorgt er wel voor dat je bent verzekerd van een zo scherp mogelijke verzekeringspremie. Wil je toch graag je brommobiel wat uitgebreider laten verzekeren? Dan kan je daarvoor kiezen voor één van de volgende opties:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering voor brommobielen;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering voor brommobielen. 

Wat de WA+ beperkt cascoverzekering betreft zal je kunnen vaststellen dat de WA-verzekering wordt uitgebreid met twee extra dekkingen. Het gaat hierbij dan concreet om een dekking bij brand of een explosie en een dekking tegen diefstal. Dit type van brommobielverzekering kan onder meer interessant zijn voor mensen die bijvoorbeeld niet de mogelijkheid hebben om hun brommobiel in een (veilige) garage te parkeren. Wil je graag jouw brommobiel op de meest optimale manier kunnen indekken tegen de meest uiteenlopende vormen van schade? Dan kan je nog kiezen voor de allrisk. Kijk welke verzekering bij jou past op Diks.nl

De WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk

De meest complete brommobielverzekering op de markt is natuurlijk de WA+ volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk. Indien je de keuze maakt om deze verzekering af te sluiten kan je rekenen op het meest complete aanbod aan dekkingen op de markt. Dit betekent dat alle dekkingen voor handen zijn uit de eerste twee genoemde verzekeringen. Daarnaast is het echter zo dat je nog kan rekenen op één extra dekking. Het betreft hier de zogenaamde dekking voor eigen schade. Heb je dus met andere woorden een verwijtbaar ongeval veroorzaakt en is er daardoor ook schade ontstaan aan je eigen brommobiel? Dan zal deze worden vergoed wanneer je over een allrisk brommobielverzekering beschikt. Let wel, deze verzekering is uiteraard wel behoorlijk duur.

Besparen op je brommobielverzekering? Dit zijn enkele tips!

Zou je finaal ook nog graag de kosten die je moet betalen voor je brommobielverzekering willen drukken? Dan bestaan er verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen. In eerste instantie doe je er altijd goed aan om de verschillende brommobielverzekeringen op de markt te vergelijken. Tijdens het uitvoeren zo’n vergelijking kan je rekenen op twee voordelen, namelijk:

  1. Het wordt meteen duidelijk op welke dekkingen je bij de verzekeringen kan rekenen; 
  2. Je krijgt een duidelijk beeld van wat nu precies de goedkoopste brommobielverzekering is.

Bovendien is het zo dat je er ook altijd goed aan doet om even speciale aandacht te besteden aan het eigen risico dat geldt voor je brommobiel verzekeren. In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen er vaak alles aan doen om dit eigen risico zoveel mogelijk te beperken. Dit natuurlijk met als doel om de financiële lasten van een schadegeval zoveel mogelijk te beperken. Dat lijkt in eerste instantie logisch, maar is het dat ook? Het zo laag mogelijk houden van het eigen risico zorgt er namelijk in de praktijk voor dat je altijd rekening moet houden met een hoge periodieke verzekeringspremie. In het bijzonder voor de voorzichtige chauffeur is dit dus vaak financieel nadelig. Het eigen risico bereidwillig iets hoger leggen kan dus in veel gevallen een interessante keuze zijn.

Tags

Share this post:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.