Scharnierschroef voor het ophangen van een deur of raam

Wanneer je met traditionele scharnieren een raam of deur ophangt, dan heb je hier een zogenaamde scharnierschroef voor nodig. Deze schroef valt goed in het scharnier en voorkomt dat jouw kozijn splijt. Maar een scharnierschroef kiezen doe je ook op esthetisch vlak, want wanneer jij een zwarte handgreep aan de deur hebt, dan zijn zwarte scharnieren mooier. En je raadt het al, daar horen zwarte scharnierschroeven bij. Zo werk je de deur of het raam echt mooi af.

Waarom moet een scharnierschroef het hout niet splijten? 

Wanneer je een schroef in hout draait, dan is er een kans dat, als het hout te dun is, het hout splijt. Omdat een scharnierschroef aan de rand van het kozijn geplaatst wordt, dit kan niet anders, kan het hout splijten. Voor buitenkozijnen is vaak hardhout gekozen, dit hout is zeer duurzaam en splijt niet snel. Maar voor binnenkozijnen wordt vaak vurenhout gebruikt. Dit splijt vele malen sneller. Het is aan te raden om een scharnierschroef te gebruiken die een lagere kans biedt op splijten van het hout. Toch is voorboren wel een tip als je dit nog beter wilt voorkomen. Kies de juiste boor bij de schroef zodat de schroef voldoende vast gedraaid kan worden. 

De kop van de schroef moet verzonken liggen

Een scharnier sluit volledig op elkaar als de deur dicht is. Hierdoor mag de schroef niet uitsteken. Een scharnierschroef heeft een kleinere kop waardoor deze dieper in het scharnier verzonken komt te liggen. Doordat de schroef nu niet uitsteekt kan het scharnier volledig gesloten tegen elkaar aanzitten. Je kiest een scharnier met torx of kruiskop aandrijving. Zeker torx sluit perfect aan waardoor de kop niet beschadigd en je net wat meer kracht kan zetten. Vroeger was de sleufkop populair, dit is de bekendste schroef met slechts één lijn over de kop van de schroef. Je ziet deze veel in jaren dertig woningen of oudere panden. Vroeger ging dit met een handmatige schroevendraaier wel goed, maar met een elektrische schroevendraaier slipt deze er snel af. Torx is vele malen beter en biedt een gigantische overbrenging van kracht zonder dat het bitje eraf kan slippen. 

Verschil opdekdeur en stompe deur

Je hebt twee soorten deuren, namelijk de opdekdeur en de stompe deur. Een stompe deur bevestig je met traditionele bladscharnieren. Deze bevestig je met de scharnierschroef op de kopse kant van de deur. Je kiest redelijk lange schroeven, want er zit veel kracht op. De meeste scharnieren hebben drie gaten per kant, gebruik deze dus ook. Naast de stompe deur is er de moderne opdekdeur. Deze deur zit niet in het kozijn, maar ligt erop. Hierdoor is de afsluiting beter. Wel heb je de scharnieren in het zicht liggen. Deze Paumelle scharnieren draai je aan de zichtkant van de deur in het kozijn en in de kopse kant van de deur. Je hebt hier geen afzonderlijke schroeven voor nodig. 

Scharnieren en scharnierschroeven kopen

Voordat je zowel de scharnieren als de scharnierschroeven koopt, meet je alles goed op. Overleg bij twijfel en bestel alles in één keer op Helixschroeven.nl. Zo hang je snel zelf deuren en ramen op en kun je zorgeloos klussen.

Tags

Share this post:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.