Wat zijn de perfecte lampen voor je woonkamer?

Ben je de woonkamer aan het inrichten maar je weet niet welke lampen je woonkamer perfect zullen uitlichten? Dan hopen wij je bij dit blog meer informatie te geven en jou de perfecte keuze kunnen laten maken. 

Kleur verlichting in de woonkamer

Er zijn voortaan zoveel opties voor lampen dat je soms gewoon niet meer weet welke lamp of kleur nou perfect bij je woonkamer zou staan. Dankzij handige ontwikkelingen binnen de verlichtingswereld, is er nu ook de mogelijkheid om te werken met smarthome lampen. Bij deze lichten is de exacte kleur te verander via een handige app op je telefoon. Dit is ideaal als je de verlichting wilt kunnen afstemmen op de situatie. Als je bijvoorbeeld een romantische film gaat kijken, kan je het licht veranderen naar een meer sfeervolle, warme kleur (rood, oranje, paars). Wanneer je een actiefilm gaat kijken, kun je de sfeer in de ruimte hierop afstemmen door bijvoorbeeld het licht te veranderen naar een actieve gele kleur. Ook lekker eten in de woonkamer met vrienden of je partner, kan extra gezellig worden als je mogelijkheid hebt om de verlichting wat te dempen, helder wit licht is immers niet de verlichting die je wenst op een gezellig avondje. Het is tof als je vrienden of een date over de vloer krijgt, en je jouw woonkamer verlichting helemaal kunt afstemmen op de situatie. Via smarthome lampen kan dit vaak gemakkelijk op afstand, via een gebruiksvriendelijke app, waardoor je zelfs als je nog niet thuis bent alvast de kleuren kan aanpassen.

Design van de lampen

Natuurlijk is een lamp waarvan je de kleur kan aanpassen een leuk idee, maar als je het design van de lamp zelf niks vindt dan ben je er sowieso niet blij mee. Daarom is het fijn om alvast een lijstje te maken met de designs waarin je geïnteresseerd bent. Het hebben van een shirtlist, maakt het 100x makkelijker om ook echt de perfecte lamp te vinden. Houd je bijvoorbeeld van creatievere designs die niet al te vaak voorkomen? Ben je gecharmeerd van de standaard gloeilamp in peervorm? Of ken je van vroeger nog het kaarslamp design, waarbij het lijkt alsof de lamp een kaars is? De opties zijn talrijk. 

Uiteraard is niet alleen het design van de lamp, maar ook de aansluiting (oftewel de fitting) van belang. Heb je bijvoorbeeld specifieke plekken in je woonkamer die je graag wilt belichten, en heb je hier al een armatuur voor waarin een lamp met bajonetfitting moet worden geplaatst? Zorg er dan voor dat je een bijpassende lichtbron uitzoekt. Voorbeelden van lampen met bajonetfitting, zijn de LED BA15D lampen die we onder andere in caravans en in schilderij verlichting terugzien, en Ba22d lampen.

Locatie van de lamp

Natuurlijk is de locatie van de lamp, een belangrijke keuze. Vaak zijn er meerdere lampen aanwezig in een woonkamer en kun je het beste een gedegen lichtplan opstellen om ervoor te zorgen dat ieder gedeelte goed wordt uitgelicht, met verlichting die past bij de activiteit die je verwacht uit te gaan oefenen op de desbetreffende plek. Zo dient een leeshoek van minstens een wat fellere, functionele lamp te zijn voorzien zodat je goed kunt lezen en je ogen niet belast worden. Ook wil je kunnen beschikken over sfeerverlichting. Ook is wat feller licht handig om in te kunnen schakelen als je bijvoorbeeld een spelletje gaat spelen, een goed gesprek gaat voeren of wat wil werken aan de woonkamertafel.

Kortom, het uitkiezen van woonkamerverichtingen biedt vele mogelijkheden. Werk van tevoren een lichtplan uit, of ga in ieder geval goed na waar je voorkeuren liggen, zodat je goed voorbereid op (online) jacht kunt naar nieuwe lampen.

Tags

Share this post:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.