Werken als installatiemonteur

Het werk van een installatiemonteur is veelzijdig. Een installatiemonteur kan een verwarming aanleggen, maar ook een werken aan het inrichten van badkamerinstallaties. Je kunt als installatiemonteur allround ingezet worden of kiezen voor specialisatie. Daarbij kun je in verschillende sectoren aan de slag. Meer over de werkzaamheden en kenmerken van deze beroepsgroep lees je hier.

Wat doet een installatiemonteur?
Een installatiemonteur houdt zich bezig met het repareren, vervangen en controleren van diverse installaties. Denk daarbij aan installaties voor water, gas, verwarming, airconditioning en sanitair. Ook het onderhouden van deze installaties valt binnen het takenpakket. Hoewel je als installatiemonteur in veel gevallen onder een leidinggevende monteur zult werken, is het belangrijk dat je zelfstandig en veilig je werkzaamheden uitvoert. Daarbij kun je kiezen voor allround werkzaamheden of een specialisatie in een vakgebied.

Over welke eigenschappen beschikt een installatiemonteur?
Als installatiemonteur is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken en beschikt over de nodige technische kennis én technisch inzicht. Daarbij moet je tekeningen kunnen lezen en affiniteit hebben met leidingwerk. Je moet kunnen analyseren en oplossingsgericht kunnen denken. Het werk van een installatiemonteur kan verder fysiek zwaar zijn. Daarnaast zul je van een beetje afwisseling moeten houden in deze beroepsgroep. Als installatiemonteur zul je namelijk steeds aan nieuwe projecten werken en daarvoor naar verschillende locaties afreizen.

Waar werkt een installatiemonteur?
In veel gevallen is een installatiemonteur werkzaam bij een installatiebedrijf. Als monteur kan het zijn dat specifiek renovatiewerk jou aanspreekt, of juist het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Ook kun je werken bij een storingsdienst. Als installatiemonteur ben je actief in diverse sectoren. Denk aan de industriële sector, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Jouw werkzaamheden brengen je op diverse locaties. Soms zul je op hoogte werken, en soms brengt een project je ondergronds. Doordat de projecten en locaties wisselend zijn moet je daarom als installatiemonteur zeker van een beetje afwisseling houden. 

Vacatures
Een installatiemonteur is breed inzetbaar. Je kunt met deze opleiding en vaardigheden in diverse sectoren aan de slag. Het is daarnaast mogelijk om je te specialiseren. Of je nu wel of niet kiest voor een specialisatie: er is vraag naar installatiemonteurs. Je kunt zelf de vacaturebanken doorzoeken of contact opnemen met een uitzendbureau of carrièreorganisatie om de best passende baan te vinden. Heb je als bedrijf juist een vacature installatiemonteur openstaan? Ook omgekeerd kun je bij een carrièreorganisatie terecht voor het vinden van de juiste kandidaat, passend bij de functie en het bedrijf. Neem eens een kijkje op pro-gress.nl bijvoorbeeld.

Tags

Share this post:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.