Zonnepanelen berekenen online

Dat zonnepanelen een prima investering zijn, daar is iedereen het ondertussen wel over eens. Dan komt vervolgens de vraag naar voren over hoeveel zonnepanelen je op het dak moet laten aanleggen. We leggen je het hier uit over zonnepanelen berekenen.

Zonnepanelen berekenen is niet zo heel moeilijk

Zonnepanelen berekenen dus. In dat geval moeten eerst even een aantal zaken helder zijn. Ga er maar van uit dat het vooral de moeite waard is om het eigen elektriciteitsverbruik op te wekken. Nu nog is meer opwekken iets dat niet rendabel is. Om die reden ga je eerst na hoeveel elektriciteit je op jaarbasis in kWh gebruikt. Je vindt dit terug op je energierekening. Op basis van de meterstanden worden de opgewekte zonne-energie en de verbruikte energie met elkaar verrekend. Een negatief verbruik is niet interessant. De vergoeding voor de opwekking van energie is lager.

Mensen gaan bewuster met elektriciteit om als zonnepanelen in beeld komen

Je dient bij zonnepanelen berekenen wel rekening te houden met de toekomstige situatie. Ga je in de toekomst meer verbruiken vanwege een gezinsuitbreiding bijvoorbeeld? Verder is het goed te weten dat mensen wanneer ze aan de slag gaan met zonnepanelen, mensen zich veel bewuster worden van het verbruik. Je kan daarbij dan rekening houden dat je 10 procent minder verbruikt dan dat je op dit moment doet.

Houd ook rekening met de elektrische auto

Om zonnepanelen te berekenen is het goed om van je eigen verbruik uit te gaan. Echter zijn er wel richtlijnen opgesteld. Die richtlijnen vertellen dat 1 persoon rond de 2000 kWh per jaar verbruikt. Voor 2, 3 en 4 personen is dat respectievelijk 2500 kWh, 3500 kWh en 4500 kWh. Ben je met 5 personen, dan kun je uitgaan van 5000 kWh. Houd ook rekening met het feit dat er ook steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. Het echte verbruik is afhankelijk van van het aantal kilometers dat je rijdt en ook van het type auto. Je kunt als uitgangspunt gebruiken dat er 1700 kWh per 10.000 kilometer verbruikt wordt. 

Kijken naar het vermogen van een zonnepaneel

Nu je weet hoeveel je verbruikt, kun je zonnepanelen berekenen. Hoeveel je precies nodig hebt, is afhankelijk ook van de ligging van het dak. Laten we een rekenvoorbeeld geven hoe zonnepanelen berekenen in zijn werk gaat. Wat je eerst doet is de opbrengstfactor berekenen. Stel je moet 3000 kWh per jaar opgewekt worden en met een dak op het zuiden. De opbrengstfactor is 0,9 kWh/Wp per jaar. Je deelt dan 3000 kWh per jaar door 0,9 kWh per jaar. Je komt dan uit op 3333 Wp. Je kijkt nu naar het vermogen van een zonnepaneel, laten we uitgaan van 280 Wp. Je deelt nu 3333 door 280 waardoor je op 12 zonnepanelen uitkomt.

Kijk alleen naar je eigen verbruik

En zo kun je op deze manier voor jouw eigen situatie precies berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om volledig je eigen elektriciteit op te wekken. Niet ingewikkeld, wel een nauwkeurig werkje. Ga dus in eerste instantie niet uit van een verdienmodel met extra op te wekken elektriciteit, maar kijk puur en alleen naar je eigen verbruik. Ben jij klaar voor de toekomst? Ga naar Energie de Kempen.

Tags

Share this post:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.